2016. jún 15.

5G-s gyorsulás

írta: Ivády Gábor
5G-s gyorsulás

2030-world.jpgAzzal a vallomással kezdem, hogy a számokkal való fokozás nálam  a 4D Babaultrahangnál elveszítette a komolyságát. Ha nem olcsó marketinghúzásról lenne szó, akkor a dokinak a magzatról olyan képet kellene mutatnia amelyiken éppen elballag a gimnáziumból tizennyolc  évesen! Tudták, hogy van 4D kutyakozmetika? Az meg mi a rossebb, kitömik az állatot és azzal állítják meg az időt?

Szóval itt az 5G. Nem arról van szó, hogy Dél-Korea kutatási minisztere bejelentette, hogy a GDP-jük 5%-ból kifejlesztenek valamit, hanem Zalaegerszegen az egyik járműipari szakkiállításon írt alá szerződést a polgármester és a Telekom és beindítják a fejlesztést. Az 5G hűvös lehelete lúdbőrözik a nyakamon.

Itt az ideje utánajárni ennek az egész őrületnek.

Az 5G nekem nagyjából olyan jelentőségű lesz, mint a katonáknak a második világháborúban a penicillin. Az áttörés nem az volt, amikor hallottak arról, hogy Fleming kutatja a gombákat, hanem amikor a Teva gyógyszergyár legyártotta és eljuttatta hozzájuk, ők meg csak azt vették észre, hogy nem halnak bele az elfertőződött sebeikbe.

Az életem rövid és ennek megfelelően minden pillanatát értékesnek tartom. Gyűlölöm, amikor perceket, másodperceket lopnak el belőle forgó kis homokórák, letöltési kisablakok, szaladgáló pontocskák, értelmetlenül „elHALLÓzott” hívások. A szakadozott telefonbeszélgetések duplán vesznek el az életemből, egyszer az elhúzódó idővel, másrészt az idegesség miatt megrövidült élethosszommal.  Az 5G reményt ad arra, hogy ez mind megszűnik, mivel nagyon gyors (illene többet írnom a gyorsaságról, de nekem annyi bőven elég, ha veszélyeztetett fajjá válik a downloading felírat, mert az 5G invazív fajként felzabál mindent ami lassabb nála.), egyszerre rengeteg felhasználót és sokezernyi kütyüt tud kiszolgálni és a hanghívások is azon keresztül mennek. Tudtad, hogy ha netezünk a mobilon, akkor 4G-n mozog az adat, de ha közben jön egy hívás, akkor ezt az egészet dobja a telefon és rááll a 2G-re, vagy 3G-re? Ezért van az, hogy ha megosztom a telefonom internetelérését a laptopommal és jön egy hívás, akkor megszakad a net. Gyűlölöm! Adjuk hozzá azoket a szituációkat is életem csorbításához, amikor valakinek azt mondom telefonon, hogy "most leteszem, megnézem neten, aztán visszahívlak!" Az új telefonok már 4G-n is tudnak hangot továbbítani (ha a szolgáltató is képes rá) , pont mint otthon a Skype, az 5G-n ez már alap lesz. Köszönöm!

 

Esztétikus-e az 5G? Szögezzük le, hogy az utcákon légkábelként futó vizuális szennyezéssel nem tudok megbarátkozni, ha ezt valaki eltünteti, akkor örök hűségidőt fogadok neki. A levegőben madaraknak, repülőknek és felhőknek van helyük és szerintem egészen ízlésesen ki is töltik a teret, nincs szükség oszlopokra és vezetékekre. Az 5G elég nagy reményt ad arra, hogy ez megszűnjön és ha az 5G nem is szép, de a kábelek érdek nélkül rondák, szóval ez filozófiai kérdés.

Másodjára elkötelezett híve vagyok a fenntarthatóságnak, így ha egy adott kapacitást a leghatékonyabban használnak ki, az egyszerűen jól esik a lelkemnek. Nem bírom, amikor az étteremben annyi kaját adnak egy adagként, hogy azt képtelenség megenni, így a felét nyugodtan tálalhatnák alufóliában is abban reménykedve, hogy van a vendégnek kutyája, vagy egy éhes főiskolás unokaöccse. Az 5G rendszer képes arra, hogy mindenkinek annyit adjon, amennyit éppen használ. Mondok egy példát, hogy ez mennyire húsba vágó tud lenni. Ivád egy 400 fős zsákfalu, melybe egy olyan kábel fut be, amelynek a kapacitása három ADSL előfizetést bír el. (nem tévedés, hármat, ami pont hárommal több a semminél, de száznegyvennel kevesebb az igénynél, ráadásul ADSL-ből, ami arra jó, hogy a rézvezetéket(!) ügyesen használja ki! Rézvezeték légkábelként  azért jó, mert éjszaka ráülhet az a bizonyos bagoly akinek ugyancsak van egy rezes testrésze) Szóval három, amit úgy számolták ki, hogy ha mindhárom ügyfél egyszerre és teljes erőbedobással használná a netet, akkor a negyediknek már nem tudnák garantálni a megígért sebességet. Ismerem mindhármat. Az egyik éjjelente töltötte le a kedvenc színésznője, Vad Kata - és kolléganői - remekműveit, de amióta két gyermeke és néhány terrabájtnyi gyűjteménye van, már éjjel is csak ritkán tölt, nappal pedig dolgozik. A másik az önkormányzat, akikről feltételezem, hogy nem archiválnak felnőttfilmeket, a közigazgatási rendszer meg az ADSL-ből az A betűnek is csak a felét igényli és azt is csak napközben, tehát itt is nagy a kihasználatlanság. A harmadiknál a gyerek néz naponta fél órát Minecraftot esténként a Youtube-on. A negyedik az lenne, aki otthoni munkavállalóként dolgozna telefonos ügyfélszolgálatosként, de nem tud mert nincs elérhető ADSL (sem). Ha az 5G megoldja ezt a problémát, akkor a vidék nagy részét a zsebében tudhatja a Telekom.

Egyszer lesz egy önvezető autóm. Elég esélyes, hogy harminc év múlva találok egy elhagyott Teslat ami már senkinek sem kell, és akkor nagyon hasznos lesz a legújabb, akkor kifejlesztett 138G, de addig sem fogom nagyon bánni, ha a velem együtt, vagy éppen szemben közlekedő robotautók olyan gyors sebességgel kommunikálnak egymással, vagy a központtal, vagy akár Spock kapitánnyal, hogy mire pislantok egyet, ők már át is gondolták mi a teendő.

Egyszer lesz egy okos szemeteskukám, mert kizsákmányolásnak tartom, hogy a komposztálóm és a szelektív gyűjtőim mellett alig keletkező kommunális hulladékom ellenére is rendszeresen kijön a kukás autó és kiüríti az egy nejlonzacskónyi szemetemet. Ne jöjjön, majd a kukám szól, ha megtelt, addig meg senki ne foglalkozzon a tartalmával! Ja és annyit akarok fizetni, ahány fuvar van, nem pedig annyit amennyit a törvény megszab. Az 5G ezt simán meg tudja oldani, ha a szemétszállítók is nyitottak a rendszerre.

Egyszer lesz egy okosotthonom, ahol nyílni fog az ajtó, ha odaérek, pont annyira lesz behűtve a sör ahogy én szeretem és amikor kinyitom az üveget, akkor bekapcsolódik a tévében az Űrgolyhók című örökérvényű film.

Tudják, abban van az, hogy:  fénysebesség, állati nagy sebesség, elképzelhetetlen sebesség. Ha most forgatnák, hozzátennék a végére, hogy 5G!

Mikor lesz elérhető az 5G? Nos, ha a fejlesztéseket nézzük, akkor kb. két éven belül. A Telekom az az 5G-nek, mint ami a penicillinnek volt a Teva. Nem kapok pénzt egyiktől sem, egyszerűen csak oda vagyok a kütyükért, a technikai újításokért és így most őket szeretem. Ha valaki olyan szerencsétlen, hogy pont most írt alá hűségnyilatkozatot bármelyik szolgáltatóval, ne keseredjen el, mert az akkor jár majd le, amikor pont érdemes lesz neki is bogarászni az új telekomos csomagok és készülékek között. Aki most áll döntés előtt, az meg jobb ha olyan telót vesz és olyan szolgáltatót választ, amelyik tudja a 4G-n futó hanghívást is (a VoLTE-t) és amelyikben ott van az X faktor. Bocs, a G, ráadásul rögtön öt.

Szólj hozzá

gondolatok